Visites pels poblats indígenes

Els poblats indígenes del Municipi de San José de Cusmapa (els natius en diuen “Comunidades”) estan disseminats per un ampli territori i cada poblat consta de un número indeterminat d’habitacles extraordinàriament fràgils i mancats dels serveis més elementals. La brutícia es fa evident per tot arreu i afavoreix l’aparició de tota mena de malalties. Si a això s’hi afegeix la nutrició clarament insuficient, queda explicada la alta incidència de morbilitat i mortalitat infantil de la zona.

Dins el Programa de Catalunya Solidària no hem volgut deixar marginats els nens que viuen en els poblats més allunyats (tres/quatre hores a peu des del poble de Cusmapa) i moltes vegades sense accés amb vehicles de quatre rodes. Això ens ha obligat a recórrer els poblats per detectar les necessitats infantils més peremptòries i buscar apadrinaments per afrontar-les. També ens imposem el deure d’anar-los a visitar un parell de vegades a l’any, com a mínim, si bé els nens els solem tenir controlats mitjançant els lliuraments de soja i els tractaments de fisioteràpia, psicologia i logopèdia que es duen a terme regularment al poble; tractaments que trobareu gràficament documentats en aquesta mateixa pàgina web.

Per poder fer els recorreguts comptem amb l’ajut del vehicle de P. Fabretto i amb l’ajut de les nostres pròpies cames, quan les dificultats de l’accés impedeixen l’arribada en cotxe.

Deixa el teu comentari