Benvolguts/des.

Des del començament de la nostra activitat a Nicaragua, la soja ha estat sempre un valuós aliat de cara a l’alimentació de les criatures, ja que disposa d’un alt poder nutritiu. Aquesta llegum, de la família de les faves, conté 9 dels aminoàcids considerats com a essencials per a l’organisme humà.

La mancança del producte als mercats nacionals ens va obligar a fer un llarg parèntesi i, si bé vam suplir la soja amb altres complements alimentaris (ous, mel, llet, etc.) haig de reconèixer que la evolució de pes i talla de la mainada se’n va ressentir. Com sabeu, la infermera Lesvia fa un estricte control i seguiment de l’estat higiènic, sanitari i nutricional de les criatures, amb registre de pes i talla. L’informe mensual que m’envia em permet anar fent l’anàlisi comparatiu de les dades de cada nen/a i treure’n conclusions.

Afortunadament ara podem tornar a proveir-nos de soja, bo i que a uns preus molt superiors als que jo esperava, que no sé fins on ens permetran arribar. En tot cas, la soja té un altre problema. Si no es cuina com cal i no es fan moltes varietats de plats,  la mainada es cansa de menjar sempre el mateix i de reiterar una i altra vegada l’insuls sabor de la soja.

Hem encarat aquesta qüestió de la següent manera:

1.- S’ha fet una formació específica per unes quantes mares que ja havien demostrat un interès i una facilitat especials per a la cuina durant una anterior capacitació que els vam proporcionar ja fa temps. Aquest taller de formació va anar a càrrec d’un professional molt avesat en el tema i amb la indicació concreta d’ensenyar a les mares a elaborar una gran varietat de plats amb la soja sola o combinada amb altres verdures.

2.- Un cop format aquest reduït grup de “cuineres”, han estat elles les encarregades de estendre els seus coneixements a la resta de les mares i d’aconseguir tot un assortit de presentacions i de combinacions culinàries, prou interessants i atractives, a base de treure el màxim partit possible d’aquesta llegum. Fixeu-vos amb el davantals d’alguna d’elles; als “veterans” els evocaran històries passades.

3.- Es va comprar un quintar de soja i, a part de la utilitzada en les capacitacions, ja se n’ha fet el primer lliurament a totes les famílies i se n’anirà entregant periòdicament a càrrec del “fons comú”, al menys mentre aquest fons pugui aguantar les envestides que li estem endinyant i que  “l’ataquen per tots costats”.

Us passo fotos de les dues capacitacions, dels resultats obtinguts, així com de la provisió de soja i del seu lliurament (això últim en una segona tanda de fotos).

Una abraçada.

Joan

Novembre 2020