Benvolguts/des.

Per no resultar reiteratiu, aquesta vegada només us apunto unes pinzellades de tres temes, que formen part del nostre dia a dia a Cusmapa i que es van desenvolupant amb tota normalitat, malgrat les resistències que el sistema ens oposa i que, al menys de moment, anem sortejant com podem.

1.- Nova partida de llet, com a complement alimentari, que s’està repartint.

2.- Una altra sembrada de patates en els nous terrenys de l’hort comunitari.

3.- Mostra de “pipians” que, en lloc de consumir-se o vendre’s, es deixen créixer i granar per a obtenir-ne llavors destinades a les sembres venidores. Això s’està aplicant, també, a les altres hortalisses en la mesura del que és possible. No és un tema banal, ni molt menys. Recordeu que el nostre col·lectiu està tradicionalment impregnat de una mentalitat d’immediatesa. La imperiosa necessitat de donar resposta a les exigències diàries, amb les que han viscut sempre les famílies de la nostra mainada, els impedeix plantejar-se cap tema de “previsió”. Una pacient i persistent labor pedagògica, aplicada durant anys,  ha aconseguit que en lloc de cedir a la temptació de consumir o vendre de seguida els productes de l’hort, se’n guardi una certa quantitat per a la provisió de llavors de ressembra.

El mateix s’està fent amb els diners que s’obtenen de la comercialització de les hortalisses. Una part queda guardada en un compte de la cooperativa per anar constituint un fons que més endavant els permeti fer front a les despeses per a compra de material o del que ells en diuen “insumos” (adobs especials, plaguicides, fungicides, etc.). L’objectiu d’aquesta estratègia no és altre que la d’anar capacitant els hortolans cap a la autogestió i la sostenibilitat de l’hort comunitari, de manera que puguin prescindir dels nostres ajuts econòmics com més aviat millor.

Com sempre, els padrins rebran informació més concreta pel que fa als seus fillols/les.

Una abraçada.

Joan

Juliol 2021