Benvolguts,

En Vicent Partal, savi entre els savis, en un article publicat fa pocs dies citava textualment les següents paraules de Hannah Arendt:

L’estabilitat dels governs autoritaris depèn de la seva capacitat d’excloure la realitat i de fer creïble una altra realitat que ells mateixos han fabricat, en la que s’han instal·lat i que no busca altre benefici que el seu propi benefici.

Desgraciadament, sobrarien exemples on poder aplicar aquesta evidència, però el cas de Nicaragua és paradigmàtic. Pel que fa a les condicions reals del país, he intentat esbrinar-ho per tots els medis, però no n’he tret l’aigua clara. Les notícies son contradictòries i cap informació resulta fiable. Solament us puc dir que, de moment, ningú del nostre col·lectiu ha estat afectat pel coronavirus. En canvi, està clar que la situació global, tant social com econòmica, va caient en picat i que es va aprofundint encara més, si cap, el pou de la misèria. A vegades em pregunto quina quantitat de sofriment els queda encara per experimentar a la nostra gent. El més preocupant és que arribi un moment en que siguin ells els qui acabin preguntant-se si val la pena. Per això, quan soc allà -i en nom vostre-, no paro de recolzar, d’encoratjar i de mostrar la meva admiració pels qui saben espavilar-se en l’infortuni.

S’ha començat la collita de cebes a l’hort comunitari (us passo les fotos); d’aquí a pocs dies es completarà, juntament amb la tercera collita de patates, tal com estava programat. Recordareu que, segons us vaig explicar, una part de la collita es destina al consum familiar i l’excedent es posa a la venda. Els hortolans estan molt contents perquè, tant la grandària com la qualitat de les cebes, està resultant excel·lent. Ah!, em diuen que la “laguneta” està funcionant a la perfecció i que poden regar sense haver de patir en cap moment per falta d’aigua. Ja queda poc; esperem que el canvi climàtic no faci de les seves i que al maig arribin les pluges estacionals de cada any.

Si no surt cap contratemps, aquesta propera setmana les instal·lacions de P. Fabretto es tornaran a obrir i podrem reprendre totes les nostres activitats. Tant de bo !. Us tindré al corrent.

Una abraçada.

Joan

Abril 2020