Segona collita de mel

Benvolguts,

El passat dia 18 de març els apicultors van fer la segona collita de mel. A la primera van recollir 11 litres i a aquesta n’han recollit 16 (disculpeu si descobriu alguna errada de números; com que ells parlen de “arrobas, libras y quintales” jo moltes vegades em foto un lio); es a dir, des de l’inici del procés -fa menys de quatre mesos- es pot considerar que aquest resultat és un èxit total. Estan molt contents, animats i, sobre tot, molt conscients que tot just estan començant i que els queda un munt de coses per aprendre. Per exemple, els eixams silvestres, que van capturar i van posar en els ruscs, van ser atacats per les formigues i van marxar. Ara ja els han explicat com evitar-ho.

Avui, amb el nostre “soci local” de Somoto, que és l’altra cooperativa amb qui gestionem el tema de l’apicultura, han fet una expedició a un poble que es diu San Juan de Rio Coco, per un camí infernal i amb la seva camioneta i, com veureu a les fotos, amb totes les garanties de “prevenció, seguretat i confort” que es segueixen en aquest país, fil per randa. Es tractava d’anar a visitar un apiari molt gran per aprendre tot el que es pugui (espionatge industrial en tota regla). Encara no han tornat, però heu de saber que els hem proporcionat menjar per tot el dia i allotjament per aquesta nit a Somoto, ja que, quan arribin, l’últim bus de tornada a Cusmapa ja haurà sortit. Us informaré del resultat.

De moment us passo les fotos de la collita. Dona gust veure com raja la mel des de la centrifugadora. Les làmines dels rusc es centrifuguen per treure la mel, solament, i deixar els recintes de cera intactes perquè les abelles no s’hagin d’entretenir a tornar-ho a construir i es dediquin directament a reomplir-los de mel (explotació pura, pobretes).

Ben aviat començarà la temporada del pol·len, que és un producte molt rendible. Quan arribi el moment us explicaré com funciona això, que és molt interessant.

De moment us passo fotos del dia de la collita i del grup d’apicultors carregats dalt la camioneta, quan avui han sortit cap a San Juan, molt satisfets després d’haver fet un bon esmorzar (alguns s’han llevat a les 3 del matí per anar a peu fins agafar el primer bus de Cusmapa, que surt a les 5, i baixar cap a Somoto). Com sabeu, per aquí tot és complicat i feixuc, però no hi fa res, és el terreny de joc on ens toca jugar i no dubteu que anirem guanyant algun partit, tot comptant amb la nostra tossuderia i amb el vostre suport.

Abraçades.

Joan

Deixa el teu comentari