Sant Jordi a Cusmapa

Feia dies que li donava voltes. Si la nostra organització es diu “Catalunya solidària” i la nostra cooperativa es diu “Catalunya”, alguna cosa havíem de fer per Sant Jordi, donant per descomptat que en el projecte no hi podrien entrar ni els llibres ni les roses (elements absolutament inassequibles per aquí) i que els nostres escassos recursos han de ser ben administrats i no admeten dispendis barroers. Doncs ho hem fet. Amb uns dies de retard (tot va amb retard a Nicaragua) però ho hem aconseguit i, a més, amb un resultat espaterrant, tal com veureu a les fotografies.

Vaig crear un “equipet” format per una colla d’universitaris canadencs (Universitat de Toronto) que els vaig “fitxar” amb tota la cara dura del món, tot aprofitant que estaven fent activitats de cooperació per la zona; hi vaig afegir un grup del jovent que pertany al Club Rotary de Somoto i tots plegats hem pujat cap a Cusmapa amb una camioneta (13 persones; la meitat a la caixa, naturalment, que per això són joves i els convé que els toqui l’aire). Un altre amic de la nostra organització és qui ha posat, desinteressadament, la camioneta i el combustible.

Tota la celebració s’ha fet en el magnífic local, que ja coneixeu, i que ens té cedit el P. Fabretto. Abans de començar l’acte hem proporcionat galetes i sucs de fruita per a tothom (obsequi de Club Rotary), ja que, com sabeu, hi ha persones que quan arriben porten fetes tres o quatre hores de camí i amb les criatures a coll.

Els canadencs han aportat una cosa molt especial: El que en diuen “toallas sanitarias reutilitzables” per a les dones en el seu període menstrual. Tot fet de manera artesanal i amb materials de alta qualitat. Vist des dels vostres confortables habitacles i comptant amb l’accés a compreses en qualsevol moment, això us pot semblar una poca-soltada, però per a unes dones que han de resoldre el problema amb papers de diari o parracs, la possibilitat de poder comptar amb aquest recurs és tota una benedicció.

Els del Rotary han contribuït amb unes joguines molt boniques (nines per a les nenes i cotxes per als nens), juntament amb unes bosses grans per poder-ho encabir tot a dins. Nosaltres hi hem afegit un bon lot de productes comestibles i sabó.

Tot plegat ha resultat entranyable, de veritat. Penseu que algun dels nens mai a la seva vida havien tingut a les mans una joguina comparable a la que van rebre. Les canadenques els han explicat com utilitzar el producte, com tractar-lo perquè duri i com rentar-lo, juntament amb un fulletó explicatiu. Els n’han donat la quantitat necessària perquè els allargui més d’un any. Jo els hi he arrancat públicament el compromís de que l’any vinent haurien de tornar, sí o sí, per proveir a les mares de nou material (més cara dura per part meva, ho reconec). Els del Rotary els han entregat les joguines, nen per nen.

En el nostre cas, jo he fet un parlament explicant el que representa el Sant Jordi per als catalans i per tota la gent vinculada a Catalunya (com ja són ells en aquests moments) i hem entregat, també, la mostra aportació, tot plegat dins la bossa verda de Rotary.

Ha estat una festa molt alegre i emocionant, que em complau compartir amb vosaltres. Al final tots anaven marxant cap a casa amb la seva bossa plena i contents com unes pasqües. Us he fet una selecció de fotos de conjunt i altres per poder apreciar en primer pla les joguines i la feina de repartiment. És encoratjador veure gent tan jove implicada i il·lusionada en tasques de solidaritat. No tot està perdut en quest món, ni de bon tros.

Abraçades.

Joan

Deixa el teu comentari