Benvolguts/des.

Aquest capítol el dedicarem enterament a l’hort comunitari i, com que el seu contingut serà extens, l’hauré de fracccionar. Hem afrontat canvis importants en tota la gestió de l’hort, entenent que aquesta activitat hauria de quedar en perfectes condicions d’autosuficiència si, donat el cas, hem de deixar de donar-hi suport.

Els objectius son ben clars; per una part augmentar la rendibilitat de l’explotació i, per altra, millorar les capacitats dels hortolans, si bé ambdues coses van estretament lligades.

La primera condició imprescindible per incrementar el rendiment consisteix en ampliar les extensions dels cultius i fer-ho en terreny fèrtil i amb disponibilitat garantida d’aigua durant tot l’any (recordeu les dures estacions seques d’aquell país). Això s’ha anat fent de manera progressiva al mateix temps que s’ha anat ensinistrant als agricultors a base de paciència, perseverança i una excel·lent qualitat humana i professional per part del David, (enginyer agrònom) al qui tinc dipositada tota la confiança i amb el que mantinc contacte pràcticament diari per whatsapp. 

S’han seguit tres etapes successives (en parcel·les diferents i propietaris diferents) i hem passat dels 1250 m2 inicials de superfície cultivable als 2400 m2 de l’actualitat. Cada canvi ha obligat a un esforç d’arranjament dels terrenys i de dotació de instal·lacions pel proveïment d’aigua. De tot això ja n’heu anat rebent la corresponent informació.

Abans de donar el pas definitiu cap el terreny actual es va fer la última collita en la parcel·la anterior (cebes, tomates i cogombres) que es va destinar al consum de les famílies dels productors (primer benefici per a ells) i la resta es va posar a la venda (segon benefici). El comprador més important vam ser nosaltres mateixos (fons comú) i d’aquesta manera es va poder proporcionar alguna menjada d’hortalisses a totes les famílies de la nostra mainada (tercer benefici per als productors, ja que, com a pares/mares d’algun dels nostres nens també van rebre el mateix lot d’hortalisses que els altres).

De moment us passo algunes fotos de la collita i del repartiment. Aniré completant-vos la informació a poc a poc. Com sempre, el padrins rebran, més endavant, informació concreta vinculada als seus fillols/les.

Una abraçada

Joan

Juny 2021