Nens feliços

Benvolguts,

Tal com us vaig informar en el seu moment, fa cosa de quatre mesos vam posar en funcionament una activitat de teràpia ocupacional (manualitats) per als nens. Estaven aprenent a fer polseres i collarets un cop a la setmana amb el Walder com a monitor (ja disposeu de fotos).

Abans de marxar jo de Nicaragua, vaig contactar amb una xicota, que es diu Yahoska Zambrana, experta, també, en teràpia ocupacional, però comptant amb el paper i el cartró com a elements bàsics de treball. Va acceptar la possibilitat de col·laborar amb nosaltres i ara s’ha incorporat a l’equip de monitors, de manera que els nens tenen sessió de manualitats tot alternant una setmana amb el Walder (polseres) i una altra setmana amb la Yahoska (paper i cartró). Aquesta alternança ens permet respectar el pressupost pel que fa a pagament de monitors, si bé ens ha encarit el cost de materials, però d’alguna manera ho podrem ajustar.

A Nicaragua és inconcebible una celebració infantil sense una “piñata” (en els casos que la celebració compti amb recursos econòmics, naturalment). Es tracta del mateix joc infantil conegut a casa nostra com “trencar l’olla” amb els ulls tapats, però allà el que colpegen és un ninot de paper/cartró farcit de caramels. Recordareu que alguna vegada us he passat fotos d’alguna “piñata” organitzada per als nostres nens.

La Yahoska ha iniciat la seva tasca ensenyant-los a dissenyar i confeccionar “piñates” i quan els ninots surtin com cal, iniciar la seva comercialització mitjançant la cooperativa, de la mateixa manera que es farà amb les polseres. Això exigirà temps i paciència, però, de moment, els nens estan entusiasmats, desenvolupen les seves capacitats, milloren l’autoestima i aprenen a elaborar uns productes que poden arribar a ser importants de cara a la seva futura subsistència econòmica.

Aquí teniu la Yahoska amb els nens i la foto final de la colla tot mostrant orgullosos el seu primer “producte” elaborat.

Un pas més.  Tot va sumant.

Abraçades.

Joan