Benvolguts.

Tal com estava programat, durant aquestes darreres setmanes s’han completat les últimes collites de la temporada, d’acord amb el següent esgraonat:

1.- Fa dues setmanes: collita de cebes de mida mitjana com les que s’havien recol·lectat en anteriors ocasions.

2.- Setmana passada: collita de patates.

3.- Aquesta setmana: collita de cebes de mida gran.

4.- Queda solament un residual de tomateres, que es van plantar a última hora per aprofitar un tros de terra que havia quedat lliure. Està previst que les tomates puguin collir-se d’aquí a 2-3 setmanes.

La producció, en tot el seu conjunt, ha permès un bon abastiment familiar i un notable rendiment econòmic per venda. Si tenim en compte que és la primera vegada que l’hort funciona amb criteris de treball comú i, per tant, sense experiència prèvia, entenc que els resultats han estat molt positius. Em sembla que no es pot demanar més. Bo i així, tot és millorable. Amb el David (tècnic responsable de l’hort) estem analitzant tot el procés amb detall per corregir el que s’hagi de corregir i millorar tot el que es pugui.

La previsió és la següent:

1.- Producció i utilització d’algunes llavors pròpies. S’han guardat tiges amb flors de la mena de cebes que han donat millor rendiment per a la obtenció de llavors.

2.- Durant el mes de maig comença la època de pluges. S’esperarà que les pluges deixin els terrenys en les condicions idònies per a poder-los llaurar i sembrar de nou.

3.- Millora de la producció deguda a l’ampliació del terreny i a la incorporació de dues noves famílies a les feines dels cultius. Ja son 8 les famílies que hi participen i se’n beneficien (en conjunt unes 40 persones).

Us passo les fotos en dues tandes. A la primera veureu la collita de cebes mitjanes i de patates. A la segona podreu comprovar l’excel·lent aspecte de les cebes grans i de les tiges que s’han guardat per a llavors. Durant la propera temporada començarem la feina més difícil, que és la pedagògica. Els hortolans han d’aprendre a quantificar els rendiments i a guardar recursos per poder fer front a les futures despeses de l’hort, de manera que puguin ser autosuficients i anar prescindint del nostre ajut.  Mica en mica s’omple la pica, com diuen per la meva terra.

Una abraçada.

Joan                                                                                                                                Maig 2020

P.D. De moment no m’ha arribat cap notícia de ningú del nostre col·lectiu que hagi emmalaltit pel coronavirus.