L’agredolç del Nadal

Benvolguts.

Recordeu les corones que els nostres nens van fer pel dia dels difunts? Doncs ja estan totes venudes i cobrades. Mireu la cara de satisfacció dels nens amb els bitllets dels últims cobraments a les mans, a punt de poder-los dur cap a casa. Es veu que estaven feliços.

Tal com us vaig dir, tot seguit van començar a elaborar ornaments per Nadal, però han fet un petit parèntesi. Us explico perquè. Cada any, quan s’apropen les Festes, els organitzem una celebració amb música, regals i, sobre tot, amb un suculent dinar (que és el que més agraeixen). L’esdeveniment s’ha de muntar aviat, ja que molts pares, mares i fills adolescents marxen cap a la collita del cafè per guanyar-se alguns diners, bo i que això els impedeix estar a casa durant el Nadal. La collita es perllonga fins el gener. Aquesta és la part agre i trista de la història, ja que els terratinents els van a buscar a Cusmapa a principis de desembre, els carreguen a camions (com el bestiar) i els transporten fins els “cafetals”. Allà moltes vegades han de dormir al ras o en males condicions, menjar el que els donen (que és ben poc) i cobrar uns 3-4 dòlars al dia. Contra això no podem fer res, desgraciadament, però, de cara als nens, li he dit a la Brenda que munti el següent “tinglado”:

1.- Hem adquirit i proporcionat a les criatures material per fer “piñates” durant les sessions de teràpia ocupacional i sota la supervisió de la monitora que els ensenya i els ajuda (els veureu a les fotos, enfeinats i assaborint un àpat esplèndid).

2.- Els hi hem comprat un cop fetes.

3.- Els hi retornarem les “piñates” perquè les puguin gaudir el dia de la celebració.

No em negareu que el negoci és rodó i digne de ser estudiat a la millor escola de graduació comercial.

Ho financem comptant amb els recursos del “fons comú” i amb el vistiplau de les persones de bon cor que el nodreixen, a qui agraeixo des d’aquí que ens permetin aquestes frivolitats i no ens tirin els plats pel cap.

Per als que s’han incorporat recentment a la nostra organització els aclareixo que el joc de les “piñates” és exactament igual que el nostre de “trencar l’olla” a cops de bastó i recollir els caramels que cauen de dins els ninots.

Us enviaré les fotos de la celebració.

Una abraçada.

Joan

Novembre 2019

P.D. Bona part de la roba que vesteixen les criatures és la que els anem proporcionant gràcies a les vostres entregues. Tinc una altra gran caixa de roba a punt de sortir cap allà.