Informació

Benvolguts,

El principal objectiu d’questa meva estada a Nicaragua és poder analitzar de primera mà quina és la situació real i poder prendre decisions pel que fa al futur de la nostra organització, ja que els números no ens quadren ni de bon tros. És natural; els ingressos son els de sempre i els costos s’han disparat, per escassetat, per especulació i per corrupció. Per posar-vos uns exemples simples, però molt significatius; el recorregut normal en taxi per dintre la ciutat de Somoto, que costava 10 córdobas ara costa 15 i on jo dinava per 90 córdobas ara me’n costa 130. Vull dir que el preu de tot s’ha incrementat una mitjana del 50%. La llum i l’aigua els han gravat amb uns impostos que suposen un increment de cost del 300% i que la gent no pot pagar. Els tallen el subministrament i s’ha acabat la història.

Durant les primeres setmanes em dedicaré, tal com estic fent ara, a recollir i contrastar dades, informacions, percepcions i estats d’ànim de la nostra gent, així com explorar possibilitats d’ajut per part d’ens locals o nacionals i veure si és o no és possible equilibrar la nostra balança econòmica. Després d’això, no em quedarà més remei que prendre la decisió que convingui, per dolorosa que pugui arribar a ser.

Us passo fotos on em veureu reunit amb les mares del taller de costura, a sota de l’arbre de mangos, i en recorreguts per anar visitant tots i cadascun dels nostres nens a les seves “cases” amb les imatges de vida infrahumana que ja coneixeu, però que és bo que no oblidem. Les fotos no acaben de mostrar tota la realitat; per exemple el foc dins la casa genera un fum que no té sortida directa, de manera que impregna tota l’estança i això, naturalment, a les fotos no és perceptible. Tampoc es veuen les pudors, les puces, les paparres, les rates, etc. que “circulen” per aquelles barraques amb absoluta normalitat.

El proper dimecres anirem cap els poblats més allunyats amb la camioneta de Fabretto i amb un xofer de confiança. La extrema necessitat que es viu per aquells poblats indígenes sembla que està generant molta violència. Veurem.  Us informaré.

Una abraçada.

Joan

Juny 2019