Estalvi en cirurgia

Benvolguts,

Amb aquest escrit i amb el següent, que us enviaré tot seguit, pretenc concloure la informació que us vaig anunciar referent a la situació actual de la nostra organització pel que fa a la vessant econòmic/administrativa, que em permet preveure la seva subsistència de cara a la propera anualitat.  Així i tot, tal com he fet sempre i comptant amb la vostra comprensió, no dubtaré a demanar ajuts puntuals si alguna circumstància peremptòria ho requereix. Amb aquesta nota finalitzo el capítol dels estalvis i amb la següent exposaré l’abast d’algun complement que reforçarà la salut econòmica del “fons comú”, que, com sabeu, es nodreix solament de donacions puntuals.

Estalvi en intervencions quirúrgiques:  Hi ha una Fundació constituïda per cirurgians suïssos i alemanys de diferents especialitats (NICAPLAST), que es desplacen de tant en tant a Nicaragua sense altra finalitat que la d’estar operant gratuïtament i de manera intensiva durant unes quantes setmanes a persones sense recursos o amb patologies d’especial complexitat. Els conec prou bé com per a poder garantir el seu alt nivell tècnic i humà. Gràcies a la col·laboració del Dr. Roberto Ordoñez s’ha aconseguit que els responsables de NICAPLAST acceptin incloure dos dels nostres nens (en Jair i la Yaneli) en el programa quirúrgic que tenen previst dur a terme a la ciutat d’Ocotal (molt propera a Somoto) d’aquí a uns tres mesos.

També teníem endegada  -tot comptant amb ajuts econòmics de procedència diversa-  la imminent intervenció quirúrgica d’una altra nena amb cataractes congènites. Ens hem vist obligats a recórrer a la via privada després de topar repetidament amb la negativa d’acceptació del cas per part del sistema públic. A última hora s’ha produït un entrebanc imprevisible i la operació s’ha hagut d’ajornar; bo i així, estem intentant trobar-hi solució i estic segur que solament es tractarà d’un retard i no d’una suspensió.

Un cop operades aquestes tres criatures dintre del que queda d’any, ja no ens quedarà cap altre cas quirúrgic pendent en el nostre col·lectiu (excepte un, que us explicaré més endavant). Des que va començar la nostra activitat a Cusmapa hem gestionat una dotzena d’operacions quirúrgiques, que han millorat sensiblement la qualitat de vida dels nens intervinguts. No cal dir que, si es presenta alguna necessitat quirúrgica inesperada, la afrontarem, però, en principi no hem de pressupostar cap altra despesa per cirurgia, apart de la que ja tenim prevista. És per això que parlo d’estalvi de cara al 2020, com a un factor més d’equilibri econòmic.

El cas que us citava és el de una nena amb severa deformitat de les extremitats inferiors, que ara té 11 anys, però que no es podrà operar fins que hagi acabat el seu període de creixement. Un excel·lent equip de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de Barcelona, que ja ha col·laborat amb nosaltres en alguna altra ocasió, està disposat a assumir el cas (de manera altruista) quan sigui l’hora i, mentre tant, a fer-ne el seguiment.

Encara que tot faci pensar el contrari, us asseguro que queda molt bona gent pel mon.

Una abraçada.                                            

Joan                                                                                                                         Setembre 2019