Benvolguts,

El 2 de novembre és una data molt respectada i molt assenyalada per a la gent de Nicaragua. Tothom va a retre homenatge als seus morts i a oferir-los un present a les tombes. Es tracta d’un ritual sagrat per a ells, que ningú gosaria eludir.

El que he comprovat durant els anys que hi he estat és que s’ha implantat la costum de portar corones a les tombes elaborades amb papers o altres materials.

Abans que jo marxés d’allà la darrera vegada vam planificar amb la Brenda una mena de calendari d’activitats (tant a teràpia ocupacional, com al taller de costura) per donar resposta a demandes que es presenten tot coincidint amb dates concretes de l’any. Una d’aquestes dates és, precisament, la diada dels difunts.

Dit i fet. La monitora de manualitats ha ensenyat els nostres nens a fer flors i corones de paper amb un resultat sorprenent, tal com podreu comprovar a les fotos. Porten tot el mes enfeinats i feliços elaborant corones de flors de totes menes i colors, que ja han començat a vendre al quiosc.

És realment commovedor de veure com s’hi apliquen, l’encant del que aconsegueixen i la satisfacció com ho mostren.

No cal dir que els “calerons” que en trauran acabaran d’arrodonir la seva alegria… i la nostra, tant se val.

Una abraçada.

Joan

P.D.

– Els padrins rebran fotos dels seus fillols/les.

– Aquesta activitat de teràpia ocupacional (amb plats i gots a la taula) té una altra derivada que us l’explicaré apart.