Benvolguts,

Primer la derrota. Recordareu la il·lusió que la nostra gent havia posat en el viver d’hortalisses i el repoblament dels horts familiars?; doncs bé, aquesta última vegada la sequera ho ha malmès tot. La poca aigua de que disposen les seves cases ha estat insuficient. El pitjor és que també s’ha perdut bona part de la collita de grans extensions (blat de moro i frijoles). Fa un parell o tres d’anys us vaig haver d’explicar la mateixa tragèdia. Podeu imaginar-vos el grau de desmoralització general que s’està vivint.

Reconquesta. No podíem permetre que la desesperació faci estralls. He localitzat i pactat amb un agricultor dels voltants de Cusmapa (amb un rierol que creua els seus terrenys) la cessió d’una parcel·la gran per fer-hi un hort comunitari. La mitja dotzena de famílies que s’havien implicat en aquesta activitat (cinc mares i un pare, que el veureu amb el cavall) , a partir d’ara treballaran en equip i de manera conjunta sota la supervisió de l’enginyer agrònom i de l’agricultor, que em sembla un gran fitxatge per la seva experiència i coneixement que té del sòl. El lloc és equidistant (més o menys) dels habitacles de tots els participants; a uns tres quarts d’hora de camí, cosa que per a ells és un passeig.

Hem anat tots al terreny, hem pres mides, hem comprovat la proximitat i la suficiència d’aigua, s’han avaluat els desnivells per drenatges, s’han tret mostres de les terres, s’ha fet programació de feina i aquesta mateixa setmana ja aniran a desbrossar, netejar i posar el tros en condicions per començar de cap i de nou.

Us passo fotos de les cinc mares i el pare (ell i el seu fill, que es diu Kelmar, dalt del cavall), juntament amb nosaltres tres; el pagès amb samarreta marró, l’enginyer amb camisa clara i jo mateix, donant-los explicacions, instruccions i mirant d’encoratjar-los. Penso que per aquestes famílies la data d’avui marcarà un abans i un després. Ja no dependrem del temps, sinó del talent del tècnic, de l’experiència del “veterà” en cultius d’horta i de l’esforç de la nostra gent. Com a “Catalunya Solidària” hi posem la resta: llavors, eines per treballar, adobs, productes contra malures, tubs de conducció d’aigua, aspersors, etc.   … i camions carregats de tenacitat.

Una abraçada.        Joan                                                                       Juliol 2019