Benvolguts/des,

Ara sí.  Amb aquest reportatge gràfic, tancarem l’any 2021. EL proper 1 de gener posarem  el comptador a zero i arrancarem una anualitat que, tant de bo, sigui millor que l’anterior. Al nostre Programa de Cusmapa li costarà molt sobreviure i necessitarà suports de tota mena, però estic segur que continuarem avançant d’acord amb el nostre estil de sempre; treballant discretament, però intensament, a favor d’unes criatures vulnerables.

Les fotos que us passaré tot seguit son de les que eixamplen el cor. Si una cosa ens ha ensenyat l’experiència viscuda a Nicaragua és que es pot aprendre molt de la gent que viu sota mínims i que lluita per desenvolupar els seus potencials. És la mena de gent que no implora res més que un cop de mà.

Fixeu-vos amb la satisfacció d’aquestes mares que, bo i ser analfabetes moltes d’elles, han aprés a cosir en el nostre taller de costura i a assolir uns resultats que ni elles mateixes havien somniat mai. Totes les bruses i faldilles que veureu a les fotos son exemples de la seva obra i se les enduran cap a casa per Nadal com si fos el tresor més preuat. Els encanten les flors i els tons llampants. O és que no tenen dret a omplir de colors intensos unes vides, les seves, habitualment impregnades de mancances i de grisor?

Pareu especial atenció a la imatge d’una de les nostres nenes. El vestit que porta l’ha elaborat la seva mare; una dona que no sabia el que era una màquina de cosir. Ara n’hi hem posat una a la seva disposició a casa seva i ja s’està guanyant la vida tot fent peces de roba i “remiendos” per als veïns del seu poblat, que està situat a quatre hores a peu de Cusmapa. Crec que sobren més paraules.

Les hem obsequiat amb unes pizzes per celebrar l’última sessió de l’any al taller de costura. Us costarà de creure però la majoria d’elles no sabien el que és una pizza.

Una gran abraçada a tots i que tingueu un Bon Nadal.

Joan                                                                                           

Desembre del 2022